לא כל אישה יכולה ללדת בלידה טבעית או עם מעט עזרה. ישנן לידות אשר נגמרות בניתוח קיסרי או לידה מכשירנית. המונח לידה מכשירנית מתייחס ללידה באמצעות ואקום (= שולפן ריק) או מלקחיים. נסקור להלן את לידת השולפן הריק – הוואקום.
ההצלחה בפרוצדורות הללו מבוססת על: מיומנות המבצע, תזמון נכון, אינדיקציות ברורות להתערבות אקטיבית ומודעות להתוויות נגד.
לגבי מיומנות המבצע נקבע בפסיקה לא אחת כי על המיילד להיות בעל ידע מספק וניסיון מתאים על מנת להתערב התערבות מכשירנית – ואקום או מלקחיים כשיש לכך התוויה, ולבצע את ההתערבות המכשירנית המיילדותית שתהיה הבטוחה ביותר עבור האם והתינוק. לכן על פי נייר עמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה, למשל, נקבע כי הרופא שמבצע זאת חייב להיות מומחה או מי שהסמיך אותו מנהל המחלקה לבצע לידה מכשירנית.
תזמון נכון – כדי שרופא ייעזר במכשיר הוואקום חייבים להתמלא תנאים מסוימים מאוד, שאם אינם מתקיימים אסור לבצע את ההתערבות המכשירנית. למשל, צוואר הרחם צריך להיות בפתיחה מלאה והראש צריך להיות מבוסס באגן, בגובה נמוך מספיק, כדי להיות בטוחים שהחלק הכי רחב בראש עבר את הספינות- עצמות האגן. לא מבצעים לידה מכשירנית לפני שבוע 34.
חייבות להיות אינדיקציות ברורות להתערבות מכשירנית, כמו מצבים בהם מזהים שהעובר נמצא במצוקה עוברית כפי שתואר במוניטור; מצבים קליניים שלא מאפשרים ליולדת ללחוץ כגון תשישות או חוסר יכולת ללחוץ; אי התקדמות הלידה בשלב השני; מצב של היפרדות שיליה.
התוויות נגד לידת וואקום ( = מצבים בהם אסור לבצע לידת ואקום) הם למשל חוסר ניסיון של המיילד; ראש במיקום גבוה באגן וחשד לאי התאמה של ראש ואגן; מצג פנים, מצג מצח, מצג עכוז; עובר עם הפרעת קרישה; פגות- משקל העובר מתחת ל 2,000 גרם; ולאחר כישלון לידת מלקחיים.
מתי יש לפנות לעורך דין?
שימוש לא נכון בשולפן ריק ובהתוויה לא נכונה עלול להיגמר בתאונות: ליילוד עלול להגרם דימום מוחי, פגיעות אסתטיות בפנים ובאוזניים, שברים בגולגולת, קושי לינוק ושיתוק עצב.
היולדת אף היא נמצאת בסכנה שכן רשלנותו של רופא בלידת וואקום עלולה לגרום לה לקרעים בנרתיק, קרעים בצוואר הרחם, פגיעה בשרירי צוואר האגן או שטפי דם תת עוריים. במצב של קרע של הרחם למשל במידה ולא מאתרים אותו עלול הדמם להימשך ואף להביא ( אם לא יטופל בהתאם) לכריתת רחם או חלילה אף לשוק עמוק ולמות היולדת מדימום.
חשוב לציין כי אופן ניהול הלידה והפעולות המבוצעות צריכות להיות כרוכות בהתייעצות ודיון עם מומחים נוספים. על הרופא להציג ליולדת את דרך הפעולה, מסקנתם, סיכונים וסיכויים בהמלצתם וכן לידע אותה אודות הליכים רפואיים אחרים ולקבל את הסכמתה.
במקרים בהם לידה מכשירנית בוצעה ברשלנות, וכתוצאה מכך נגרמו לאישה או לילד נזקים, ניתן לבחון הגשת תביעה בגין כך.