ניהול תביעת רשלנות רפואית בלידה
תחום הרשלנות הרפואית בלידה הינו מן התחומים הנפוצים והחשובים ביותר בתביעות הרשלנות הרפואית. זהו תחום מורכב מאוד המערב סוגים שונים של מומחיות רפואית: גניקולוגיה ומיילדות, רפואת פגים (ניאונטולוגיה), נוירולוגיה של הילד ועוד. תחום הרשלנות הרפואית בלידה משיק פעמים רבות לתחום רשלנות רפואית בהריון.
תחום המיילדות כולל את שלב טרום ההריון ותכנונו, שלבי ההריון השונים וכן את מהלך הלידה עצמה. מרבית הלידות מסתיימות באופן מוצלח, אך בחלקן טומנות בחובן הלידות סיכונים וסיבוכים פוטנציאליים רבים, הן לאם והן לעובר. על-כן אין לומר כי בכל מקרה, מצער ככל שיהיה, בו התממש סיכון זה או אחר או התרחש סיבוך אפשרי, מדובר יהיה במקרה של רשלנות רפואית.
עם זאת, טיפול ומעקב רפואי לא נאותים ורשלניים במהלך כל אחד משלבי הלידה, עלולים להוביל לתוצאה קשה עבור האם – היולדת או העובר – היילוד.
בין הטיפולים והמעקבים במהלך הלידה החורגים מהפרקטיקה הרפואית הראויה והמקובלת, ניתן למנות:
- איחור באבחון גורמי סיכון כגון רעלת הריון, ירידה בתנועות העובר, דלקת במי השפיר, היפרדות שלייה, זיהום, דימום או מצוקה עוברית אחרת המחייבת פיקוח מוגבר על האם והעובר ובמקרים מסוימים אף זירוז הלידה או ביצוע ניתוח קיסרי דחוף;
- עיכוב בביצוע ניתוח קיסרי חיוני;
- רשלנות במהלך הלידה עצמה, למשל טיפול רשלני ביולדת, מעקב חסר ולא נאות אחר מצב היולדת והעובר;
- אי גילוי או איחור באבחון מצוקה עוברית שניתן היה לזהות בתרשים המוניטור המחובר ליולדת, כגון האטות משמעותיות וממושכות בקצב לב העובר עם התאוששות איטית במהלך הלידה.
סימנים אלה, מחייבים חילוץ בהול של העובר על ידי התערבות רפואית מכשירנית (ואקום למשל) או ביצוע ניתוח קיסרי דחוף.
ניהול תביעות מסוג זה, סובב לעיתים את השינויים שחלו בתרשים המוניטור במהלך דקות מעטות, שכן בנסיבות של לחץ המופעל על חבל הטבור במהלך הלידה כל דקה חשובה ואיחור בחילוץ העובר עלול לגרום לנזק מוחי בשל היעדר אספקת דם וחמצן, וכן לנכות נוירולוגית עתידית ליילוד.
רשלנות רפואית בלידה עלולה גם במקרים מסוימים, לגרום למות העובר בטרם לידתו או להביא ללידה מוקדמת מדי ואז ייוולד היילוד כפג והוא עלול לסבול מסיבוכים הנובעים מפגות וממשקלו הנמוך. במקרים חמורים, רשלנות רפואית בלידה, יכול שתביא גם ללידתו של יילוד הסובל משיתוק מוחין ואף לפטירת היילוד כעבור זמן קצר מאיבוד דם או מחוסר חמצון ואף לפטירתה של היולדת עצמה מסיבוכים של אובדן דם. אלה כמובן – אם נגרמו ברשלנות – מקרים חמורים מאוד, שגורמים לנזקים גדולים ומתמשכים לנפגע ומשפחתו.
הנזק החמור היכול להיגרם עקב רשלנות במהלך ניהול הלידה נקרא לעיתים שיתוק מוחין – ( CP (CEREBRAL PALSY. הכוונה לנזק שנגרם ליילוד עקב פגיעה מוחית מפושטת, הפוגעת במערכות גוף שונות ומותירה לעיתים נכות קשה ביותר, פיזית וקוגניטיבית: לרבות שיתוקים עד כדי ריתוק לכסא גלגלים, פיגור קשה, עיוורון, חירשות ועוד.
נזק כזה של שיתוק מוחין אופייני גם לפגיעות שעלולות להתרחש סמוך מיד לאחר הלידה, כמו חוסר בסוכר, צהבת חמורה שלא מטופלת, או זיהום. אם מצבים אלה לא מטופלים או לא מטופלים כיאות יכול להיגרם ליילוד נזק מוחי חמור, כאמור.
נזק נוסף האופייני לסיבוכי לידה ידוע בשם פרע כתף – ERB PALSY . מדובר בנזק לגפה העליונה של היילוד, הנובע לעיתים מלידה במשקל גבוה או באי התאמה בין פתח האגן של היולדת ובין גופו של היילוד. לעיתים פגיעה כזו יכולה להירפא, אולם לעיתים עלולה להיוותר נכות לצמיתות של שיתוק הגפה.
חושדים כי נפגעתם בתהליך רשלנות רפואית בלידה ? צרו עמנו קשר ונסייע לכם מתוך נסיוננו הרב בתחום !