נוירומה אקוסטית היא גידול שפיר בעצב השמיעה שמקורו בעצב הגולגולת השמיני (שמיעה ושיווי משקל) . הגידול ממוקם בגומת המח האחורית בזוית שבין המוחון לגזע המח והבא לידי ביטוי לרוב בירידה בשמיעה באוזן אחת בלבד עם או ללא טנטון (רעש באוזניים ללא מקור חיצוני לקול). תופעות אופייניות נוספות המחייבות התייחסות הן סחרחורות והפרעות בשווי המשקל.

לא ניתן לפטור חולה עם תלונות על ירידה בשמיעה באוזן אחת בתשובה שהגיל עושה את שלו (שכן האוזן השנייה ככלל הינה בת אותו גיל..) ולכן כאשר למטופל תלונות מסוג זה, יש להפנותו לביצוע בדיקות שמיעה והדמיה  (MRI מוח היא בדיקת הבחירה), לצורך אבחון וגילוי מוקדמים של הגידול. CT של הראש עלול להחמיץ את הגידול בשל הפרעות מלאכותיות לתמונה מיטבית בשל עצמות בסיס הגולגולת.

אבחון מוקדם של נוירומה אקוסטית (בקוטר 1-3 ס"מ) מאפשר במרבית המקרים טיפול קל יחסית בדמות ניתוח או הקרנות ממוקדות (רדיוכירורגיה). כיום ישנה אפשרות לשמור על שמיעה אפקטיבית (במידה והייתה כזו קודם לטיפול), ומובן שעל עצב הפנים (פציאליס) האחראי לסגירת העין והפה באותו צד של הגידול, ועצבי הגולגולת האחרים (בליעה למשל), כמו גם על שיווי המשקל .חשוב ביותר לוודא שלמנתח ניסיון רב בניתוחים מסוג אלה עם תוצאות ניתוחיות טובות.

מה קורה באבחון מאוחר?

לעומת זאת, אם הגידול מאובחן באיחור הוא מתפשט וגדל מקומית ומגיע למימדים של מעל 3 ס"מ ובחלוף הזמן גורם ללחץ על גזע המוח, באופן המסכן את חיי המטופל. איחור באבחון אף מקשה מאוד לטפל בגידול ולפעול להסרתו, מבלי לגרום לנכויות קשות ביותר כמו הפרעה מתמדת בשיווי המשקל ואטקסיה וכן שיתוק עצב הפנים (פציאליס – הגורם לעיוות הפנים וחוסר יכולת סגירה של העין עד כדי סכנה לעין) ועוד סיבוכים. במקרים אלו חשוב שידעו החולים כי מדובר בגידול שפיר שאינו "הורג" ולכן אין צורך להילחם בניתוח ולהרחיק את כל הגידול (ולהדגים MRI נקי מגידול) אלא לבצע כריתה תת שלמה ולהותיר את החולים במצב נוירולוגי תקין כפי שהיה לפני הניתוח. יש לדעת כי חלק מהגידולים שמותירים אותם אינם ממשיכים לצמוח ובמידה וכן ניתן לטפל בקרינה ממוקדת .

הטיפול הקרינתי הממוקד (RADIO SURGERY) גורם לניוון של הגידול וספיגה שלו תהליך שאינו קורה מיד אך עם תוצאות טובות מאד לטווח ארוך.

להלן דוגמאות של תביעות רשלנות רפואית שהיו בטיפול המשרד

התייחסות בלתי מספקת ומאוחרת לתלונות החולה והתופעות הנלוות לגידול מסוג זה באופן המוביל לאיחור בלתי סביר באבחון הגידוליכול ויחשב בגדר רשלנות רפואית.

מקרים נוספים שיכולים להיחשב כרשלנות בטיפול בנוירומה אקוסטית כוללים גם סיבוכים בעקבות ניתוח להסרת נוירומה אקוסטית שלא בוצע בזהירות המתחייבת ובחוסר מקצועיות ( והותיר נזק קשה למוחון ולעצבי הגולגולת), חוסר אבחון בזמן של דימום שהתפתח באיזור הניתוח בשעות/ימים סמוך לניתוח לא נוקז בזמן והותירו חסך נוירולוגי קשה, וכן היעדר הסכמה מדעת של המטופל לניתוח כאשר לא הוצע – אם ניתן וחובה היתה להציע – כריתה תת שלמה או טיפול חלופי לניתוח, למשל על ידי רדיוכירורגיה.

מאמרים קשורים

OPERATIVE MANAGEMENT OF ACOUSTIC NEURINOMS  THE PRIORITY OF NEUROLOGIC FUNCTION OVER COMPLETE RESECTION 1991

EXTENT OF RESECTION AND THE LONG-TERM DURABILITY OF VESTIBULAR SCHWANOMA SURGERY 2011

מאמרים קשורים