רשלנות רפואית בנוירוכירורגיה
תחום הנוירוכירורגיה מטפל במחלות הפוגעות במערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט שדרה) וההיקפית וכולל אבחון וטיפול "שמרני" (לא ניתוחי) או ניתוחים כולל ניתוחי ראש, ניתוחי מוח לכריתת גידולים ולניקוז דימומים ותהליכים זיהומיים, ניתוחים בעמוד השדרה ובחוט השדרה, וכן ניתוחים עקב הפרעות ומומים מולדים שונים.
רשלנות רפואית בטיפול נוירוכירורגי עלולה לקרות בשלבי האבחון והטיפול. עם זאת יש לדעת ולזכור כי לא כל התממשות של סיכון או סיבוך אפשרי זה או אחר פירושו של דבר שהתרחשה רשלנות רפואית.
מהו תחום הנוירוכירורגיה ?
תחום הנוירוכירורגיה הוא תחום רפואי כירורגי הטומן בחובו סיכונים וסיבוכים בדומה לכל נושא אחר ברפואה. אלא שנוכח העיסוק במערכות מרכזיות בגוף כמו המוח ועמוד השדרה, פוטנציאל הנזק עקב הבעיות הרפואיות הדורשות טיפול הוא כשלעצמו גבוה מאוד. אם מתרחשת רשלנות, הנזק שיכול להיגרם הוא אדיר – התוצאה יכולה להיות קטלנית או להשאיר את החולה עם נכות קשה ביותר, כמו מצב כרוני של חוסר הכרה, או ירידה קוגניטיבית קשה לצד שיתוק בגפיים והיעדר שליטה על הסוגרים.
כאמור, הרשלנות הרפואית יכולה להתרחש בשלב האבחון. תלונות שנשמעות כבעיות יום יום "רגילות" כמו כאב ראש וכאב גב, יכולות לנבוע ממחלות ומצבים הדורשים אבחון או טיפול נוירוכירורגי.
כך תלונה על כאב ראש למשל, עלולה לנבוע מ-"תהליכים תופסי מקום" כמו גידול מוחי או דימום בין קרומי המח לאחר חבלת ראש. כאב גב עלול לנבוע מגידול או אבצס (גוש מוגלתי) בעמוד השדרה.
כידוע כאב ראש או כאב גב הן תלונות שכיחות למדי וסיבתן, ככלל, איננה תהליך חולני המסכן את חיי החולה. לפיכך על הרופא להזהיר עצמו כשהוא שומע תלונות של כאב ראש או גב, והוא חייב לחקור ולדרוש היטב מידע נוסף מהחולה, כולל בדיקה נוירולוגית מקיפה ויסודית. בעזרתם יוכל הרופא למקד את האבחון ולהחליט אם דרוש מעקב בלבד או בדיקת הדמיה מידית מסוג CT או MRI, על מנת לקדם בדחיפות מרבית את האבחנה.
מתי לפנות לעורך דין מומחה בתחום ?
קשה להוכיח רשלנות בניתוח נוירוכירורגי, כיוון שכל ניתוח נוירוכירורגי, כמו כל ניתוח, עלול להסתבך ואז התוצאה מטבע הדברים עלולה להיות קשה. אולם קימות נסיבות רבות מהם ניתן ללמוד על סיבוך, שאולי מקורו ברשלנות רפואית. כך, אם קורה דבר מיוחד וחריג בניתוח, כמו דימום חריג או שתוק בלתי צפוי שמתפתח מיד לאחר הניתוח ניתן להסיק לעיתים כי ארעה רשלנות רפואית במהלך הניתוח.
צרו עמנו קשר וספרו לנו את המקרה שלכם, נשמח לייעץ לכם מתוך ניסיוננו הרב בתחום!
שאלות ותשובות בנושא רשלנות בנוירוכירורגיה
נחבלתי בראש בתאונת דרכים. לאחר CT ראש הרופא הבחין בגידול בקוטר 1.8 ס``מ במוחי. נערכה בדיקה נוספת עם חומר ניגוד בעקבותיה הרופאים סברו שמדובר בגידול שפיר מסוג מנינגיומה. המלצתם הייתה להוציאו בניתוח כדי למנוע פגיעה בראיה. מספר שעות לאחר הניתוח איבדתי הכרה והוחזרתי לחדר ניתוח על מנת לנקז דימום גדול שגרם להרחבת חדרי המוח. כעת אני בשיקום כבר מספר חודשים ויש לי נכות נוירולוגית. האם יש סיכוי לתביעת רשלנות?
מובן שעד שאיננו עוברים ביסודיות על התיעוד הרפואי ועל סיפור מפורט ממך, כל האמירות שלנו הן בגדר הערכה מקדמית ולא מחייבת. גידול שפיר מסוג מנינגיומה קטן מ-2 ס"מ, ככלל נהוג לעקוב בעזרת הדמיה (MRI). גידולים רבים אינם גדלים במעקב ולכן הניתוח לכאורה היה מיותר. דימום לאחר ניתוח הגורם לנזק אינו סיבה ככלל לתביעת רשלנות היות ועלול לקרות גם אם נקטו בכל הצעדים ההכרחיים למנוע אותו, אלא אם כן ניתן להבין כי לא ביצעו הרופאים את הדברים הדרושים כמו הפסקת טיפול במדללי דם עובר לניתוח או איחרו לזהות את הדימום בחריגה מהסטנדרט המקובל, וכן אם לאחר שאובחן הדימום לא מיהרו לנקז אותו והדבר גרם לנכות הקיימת. מובן שאם ניתן להוכיח על פי הספרות המקצועית ובעזרת מומחה בתחום שלא הייתה הוריה רפואית לניתוח הרי שלא יהיה צורך לדון בדימום ובהשלכותיו. מומלץ לפנות לסיוע משפטי אצל עו"ד העוסקים בנזיקין וברשלנות רפואית.
אשתי סבלה מכאבי ראש טורדניים. לפני כשלוש שנים ביצעה בדיקת CT לראש שגילתה מום גדול של כלי דם במוח. אולם רופא המשפחה לא שם לב לתשובת פענוח הבדיקה, לא מסר לנו את התוצאה וגם לא הפנה להמשך בירור וטיפול. לפני מספר חודשים הופיע דימום מוחי פתאומי שבשלו נותחה, בעקבותיו היא נותרה עם נכות קוגניטיבית ומוטורית קשה. האם יש סיכוי לתביעת רשלנות?
אם לאחר בדיקה נמצא שאכן רופא המשפחה אמור היה לשלוח את רעייתך למומחה נוירוכירורג, ואם לא עשה כך התרשל, עדיין יהיה צורך לבדוק אם מום של כלי דם מסוג זה שאשתך סבלה היה מתאים לניתוח כריתה או לסגירה של כלי הדם בצנתור. אם פרוצדורה חודרנית אזי מה היו הסיכונים שלה? האם אשתך הייתה מסכימה לניתוח? ועוד שאלות שעשויות להתעורר. מומלץ לחפש עזרה משפטית אצל עו"ד שעוסקים ברשלנות רפואית.
סבלתי מכאבים בצוואר במשך זמן ממושך, תרופות ופיזיותרפיה לא הפחיתו את הכאב. יעצו לי לקבל זריקות לעמוד השדרה הצווארי במרפאת כאב. נאמר לי שזה מעט יכאב אך בסיכוי טוב ייעלם הכאב שמציק לי למרות שאני ``חיה`` איתו. בזמן ההזרקה קרתה תקלה ונגרם לי נזק נוירולוגי חמור. לפני הפעולה הוחתמתי על טופס הסכמה לטיפול. האם ניתן לתבוע את בית החולים על הנזק שנגרם?
בהנחה שההזרקה הייתה אינדיקטיבית ובוצעה למקום הנכון ובשימוש בתרופות מתאימות ובמינון מקובל, תיוותר סוגית ההסכמה מדעת. כאן תעמוד למבחן השאלה מה נאמר לך והאם הבנת שהסיבוך שקרה עלול לקרות וכי למרות זאת היית מסכימה ליטול הסיכון ולעבור את הפעולה.
האם נכון שמומחים לאורתופדיה עמוד שדרה יבצעו ניתוח גב? האם נוירוכירורג יכול ליתן חוות דעת בניתוח גב שערך אורתופד?
ישנם אורתופדים שמתמחים בניתוחי גב וישנן יחידות לניתוחי גב במחלקות אורתופדיות. לכן, התחומים משיקים וגם נוירוכירורגים וגם אורתופדים מומחים לגב ועמוד שדרה מבצעים את אותן פרוצדורות.
האם ניתוחים בערות זו רשלנות רפואית?
עם התקדמות והתפתחות הרפואה מקובל שניתוחים מסוג מסוים צריכים להיעשות בערות וישנן שיטות מיוחדות לביצוע ניתוחים אלו. הדבר נובע מכך שלמרבה הפלא, במוח אין עצבים לכאב ולכן אם אדם מנותח במוח, הוא לא מרגיש כאב ולפיכך יכול להישאר ער במהלך הניתוח. במידה ולא ינקטו בדרך זו, עלולה לקרות רשלנות רפואית. כך למשל, בתביעה שהגשנו בעניין זה, קבע המומחה מטעמנו כי גירוי מוחי תוך ניתוחי בעת שהמטופל במצב של ערות הינה השיטה הטובה ביותר למיפוי אנטומי-תפקודי כפי שנדרש במקרים בהם הגידול סמוך לאזורים מוחיים בעלי חשיבות תפקודית רבה, טרם ביצוע הכריתה של גידולים תוך מוחיים.
האם כל גידול במוח צריך לעבור ניתוח?
לא. ישנם גידולים שההמלצה הרפואית היא לא לגעת בהם ורק לבצע מעקב.
מהי שיטת רדיוכירורגיה סטריאוטקטית (רדיו סרג'רי)?
מדובר בשיטה לטיפול בגידולים ובגרורות במוח ובעמוד השדרה. זוהי טכניקה המאפשרת מתן של קרינה חד פעמית ממוקדת, בעוצמה גבוהה ומדויקת לטיפול בגידולים או פתולוגיות אחרות ללא צורך בניתוח. ישנם מצבים בהם או שצריך להקטין גידול באזור שלא ניתן לנתח באופן מלא, או שמדובר בגידול קטן (למשל אקוסטיק נוירומה). במיקום מסוים ניתן להקרין אותם אם הם קטנים מספיק. אולם, זה לא מתאים לכל גודל של גידול. נציין כי בגידולים סרטניים אלימים מאוד יש מקרים שלא מנתחים, מכיוון שהניתוחים רק יגדילו את הסבל של המטופל. אפשר שאילו היו מאבחנים קודם את הגידול, לא היה נדרש ניתוח אלא טיפול ברדיוכירורגיה סטריאוטקטית.