קורונה

תביעות קורונה

מגפת הקורונה, הידועה גם בשם Covid-19, פגעה אנושות הן בכלכלה והן בבריאות הציבור. בישראל ישנם כ-10,0000 נפטרים, מאות אלפי חולים ולמעלה מ-3,500,000 מיליון נדבקים מתחילת המגפה, ועוד רבים שהוצאו לחל"ת או פוטרו מעבודתם. כעת, כשנתיים מפרוץ המגפה, ולאחר שנזקי המגפה לא חלפו כולם, עולות תביעות במטרה לקבל פיצוי על הנזקים מן המחלה או עקב התרשלות בטיפול בה.

ישנם כמה סוגי תביעות פיצויים בעניין קורונה:

תביעות נפגעי עבודה

במידה ומועסק נדבק בנגיף הקורונה בסבירות גבוהה במסגרת עבודתו, יכול להיות מוכר כנפגע עבודה. עקב כך עליו לפנות לביטוח הלאומי ויתכן שיהיה זכאי לקבל דמי פגיעה מהעבודה על הימים בהם לא עבד עקב המחלה (עד 90 ימים, מעבר לכך יצטרך לעבור ועדה רפואית). אך, מי שנכנס לבידוד כתוצאה מחשיפה לחולה מאומת בעבודתו לא יוכר כנפגע עבודה. כמו כן, במידה והחולה בקורונה נזקק לפינוי באמבולנס לבית החולים, עקב החמרת מצבו, הוא יהיה זכאי להחזר כספי עבור הפינוי וכן הטיפול הרפואי לו נדרש. במידה ונגרמה לו נכות, קבועה או זמנית, יתכן ויהיה זכאי לגמלה נוספת. לשם כך יצטרך לעמוד בפני ועדה רפואית.

בנוסף, במידה שנדבק העובד בקורונה במקום עבודתו עקב התרשלות מצד המעסיק, שלא שמר והקפיד על ההנחיות הנדרשות (לדוגמה, עטיית מסכת וריחוק חברתי), ייתכן שתהיה לעובד זכות תביעה נגד המעביד, ברשלנות, מעבר למה שיקבל מהביטוח הלאומי. הדבר כרוך בהוכחת הפרת חובת המעסיק לשמור על בריאות עובדיו.


תביעות נכות כללית בביטוח לאומי

מי שחלה בנגיף הקורונה ונשאר עם נכות משמעותית בעקבות המחלה, אשר פוגעת בכושר עבודתו, יכול להגיש תביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי. בכך יוכל הנפגע לקבל את אחוזי הנכות ולקבל קצבת נכות בהתאם.

תביעות במסגרת פוליסות ביטוח פרטיות

במידה ויש לנפגעי נגיף הקורונה פוליסת ביטוח פרטית (דוגמת ביטוח אי כושר עבודה או ביטוח נכות) יוכל המבוטח לתבוע את חברת הביטוח בבקשה לקבל את פיצוי על פי הפוליסה. חשוב לציין כי לתביעות פוליסת ביטוח תקופת התיישנות של 3 שנים, ועל כן יש להזדרז עם התחלת התהליך.

נפגעי חיסון הקורונה

טרם התבררו השלכות החיסון כנגד נגיף הקורונה, אך במידה שבעתיד יפגעו המחוסנים, הם יקבלו פיצויי מידי. מדינת ישראל החליטה להוסיף ל"תקנות ביטוח נפגעי חיסון" את חיסוני הקורונה, כך שגם עליהם יהיה ניתן להגיש תביעה מהירה במקרה של נזק לקבלת פיצויי. הפיצוי על פי החוק יינתן רק למי שקיבל את החיסון בין ה20.12.2020 ועד ה21.12.2022.

התרשלות בטיפול בקורונה

קשה להעריך כיצד יתקבלו בבית המשפט תביעות נגד צוותי הרפואה בכל הקשור לטיפול בקורונה, אך ניתן להניח שיהיו מקרים שיוכרו כהתרשלות של ממש. למשל, אדם מדוכא חיסון שאינו חולה בקורונה הושם בחדר עם חולה קורונה, מתוך טעות ברורה; אי אבחון של מחלת הקורונה, למרות שחולה הגיע עם סימנים ידועים וברורים ועל כן איחור בטיפול בו.

שאלות ותשובות

נדבקתי בקורונה באשפוז בבית חולים, האם אני יכול לתבוע את בית החולים בגין הנזקים?

כפי בכל מקרה שבו חלה רשלנות רפואית, גם במקרה של קורונה ניתן לתבוע בגין רשלנות, במידה וניתן להוכיח כי התקיימה התרשלות של בית החולים וכי ישנו קשר סיבתי בינה לבין הנזק שנגרם לך.

נדבקתי בקורונה במקום העבודה, האם אני זכאית לפיצוי מהמדינה?

אם נדבקת בקורונה כתוצאה מחשיפה לחולה במקום העבודה, אתה עשוי להיות מוכר כנפגע עבודה ולהיות זכאי לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי.

המעסיק שלי לא שמר על ההנחיות וכתוצאה מכך חליתי בקורונה. האם אני זכאי לפיצוי?

ככל שהמעביד שלך הפר את הנחיות משרד הבריאות, תוכל לתבוע את המעביד בגין רשלנות או הפרת חובה חקוקה.

לאחר קבלת זריקת החיסון נגד קורונה התפתח אצלי שיתוק של עצב הפנים. האם ניתן לתבוע?

יהיה מקום לקבל חוות דעת ממומחה על הקשר הסיבתי לנזק ולתבוע פיצוי לפי חוק נפגעי חיסון.

עוד בנושא קורונה