תסביב אשך (Testicular torsion) הינו מצב חירום רפואי אשר נגרם כתוצאה מסיבוב פתאומי של האשך סביב עצמו (על חבל הזרע המכיל את העורק והוריד), מה שגורם לעצירת אספקת הדם לאשך. אי אספקת הדם בדומה להתקף לב או מח ,מובילה להיווצרות תהליך של נמק של רקמת האשך. ככל שנוקף הזמן וחולפות השעות, נגרמת פגיעה באשך, עד כדי היווצרות נמק מלא שלו – ואובדנו כתוצאה מכך. בטווח של שעות.
למרות שלא ידוע המנגנון שגורם לתסביב, בדרך כלל ניתן לראות תסביב אשך במקרים הבאים: לאחר חבלה מקומית, לאחר פעילות גופנית מאומצת, ובכל מצב בו הקיבוע הטבעי של האשך לשק האשכים, משתחרר מעצמו.
תסביב יכול לקרות בגילאים שונים, בכל גיל למעשה, אולם נפוץ יותר בקרב ילדים, כשהשכיחות הגבוהה היא בעיקר בגיל ההתבגרות (גילאי 11 – 21). משרדנו ייצג מטופלים שעברו אבחון וטיפול כושל בתסביב אשך בגילאים שונים – מגיל 9 חודשים, דרך גילאי העשרה, ואף בשנות ה20 המאוחרות לחייהם.
חשוב להכיר את הסימנים לתסביב אשך, בעיקר משום שידוע שילדים מתביישים לעיתים ואינם מדווחים על המצב להורים, או שההורים לא מכירים את הסימנים וחושבים שמדובר בכאב בטן רגיל.
הסימנים במצב של תסביב אשך הינם בדרך כלל נפיחות ואודם בשק האשכים הבאים בעקבות כאב עז פתאומי וחריף בשק האשכים מלווים בבחילה ו/או הקאות. לעיתים הכאב מקרין למפשעה ואף לבטן התחתונה, בד"כ בצד בו אירע התסביב. מכאן החשיבות הרבה בזמן בדיקת ילדים המתלוננים על כאב בטן , להקפיד על הסרת התחתונים ובדיקת שק האשכים ולא להסתפק בבדיקת הבטן שתהיה "רכה" וללא "סימנים כירורגים", גם במקרה של תסביב של האשך הדורש ניתוח דחוף.
בכל מקרה של כאבי בטן בילד הכרחי לבדוק גם את האשכים. במידה ושק האשכים נצפה נפוח או אדום בנוכחות תלונות, חיוני להפנות את הילד לבית החולים לאבחנה דפניטיבית וניתוח בהול.
בבדיקה שק האשכים יהיה אדום נפוח ורגיש מאד למגע וכן ניתן לזהות העדר של רפלקס קרמסטרי (רפלקס בתגובה למגע בירך הפנימית שגורם לכיווץ שק האשכים). במקרה בו חושד כירורג הילדים או האורולוג המומחה שמדובר במצב אחר ולא בתסביב של האשך תבוצע בדיקת אולטאסאונד דופלר אשר תשלול את האבחנה או שתאשר אותה ותאבחן העדר זרימת דם באשך במקרה של תסביב האשך.
הטיפול בתסביב אשך הינו ניתוח חירום בו פותחים את השק להתרת התסביב. במידה והאשך יהיה בצבע שחור וללא "סימני חיים" הכירורג יכרות אותו. ככל שהאשך יראה בניתוח בצבע חיוור/אפור משמעו שהאשך "סובל" מהעדר אספקת דם ויבוצע ניסיון לשמרו ע"י חימום של האשך בחדר הניתוח בניסיון להחזירו לחיים. ככל שהאשך ניצל – יבוצע קיבוע של 2 האשכים לקיר שק האשכים (למניעת סיבוב של האשך שעבר תסביב, וליתר בטחון ביחס לאשך השני).
חשוב ביותר להדגיש כי טיפול בזמן יכול למנוע לחלוטין נזק לאשך
כאשר הטיפול הניתוחי לא מתבצע בטווח המיידי של 6 – 12 שעות (יש סוברים אף 18 שעות), שהינו הטווח שממנו והלאה עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לאשך (ככל שמדובר בתסביב מלא, שכן ישנו מצב של תסביב חלקי שבו האשך נשזר ומשתחרר וחוזר חלילה). בד"כ, וכל עוד האשך השני תקין, לא אמורה להיות פגיעה בפוריות. עם זאת יש לקחת בחשבון כי כל פגיעה באשך הנותר (בד"כ החשש הוא מחבלה או טראומה קשה לאשך), תוביל אוטומטית לאובדן הפוריות.
כמו כן, תיתכן השפעה פסיכולוגית לא מבוטלת במקרים מעין אלו. אשך אחד בגיל ההתבגרות עלול לגרום לצעיר חרדה ומבוכה ביחסים אינטימיים ולפגוע בסיכוי להינשא ולהקים משפחה. מבחינה קוסמטית ניתן לשפר את המצב ע"י ניתוח השתלת תותב אשך מסיליקון.