מה כולל תחום רשלנות בניתוחים ?
רשלנות רפואית בניתוח הינו תחום רחב היקף בתביעות הרשלנות הרפואית. הוא כולל תחומים רפואיים רבים ושונים בתחומי הכירורגיה, לרבות ניתוחי ראש וניתוחי עמוד שדרה, כירורגיה כללית (כמו ניתוחי בטן, ניתוחי מעיים, ניתוחים לקיצור קיבה ועוד), ניתוחים אורולוגיים, ניתוחים אורטופדיים, ניתוחים קוסמטיים ועוד.
מורכבותם של מקרי הרשלנות הרפואית בניתוח משתנה ותלויה בנסיבות המסוימות של כל מקרה ומקרה, לרבות:
- סוג הניתוח.
- האם מדובר בניתוח חירום או שמא בניתוח אלקטיבי (כלומר ניתוח לא דחוף שנקבע מראש) ?
- תחום המומחיות הרפואית הרלבנטי (כאשר לפעמים מדובר במספר תחומים).
- האם הרשלנות הנטענת התרחשה במהלך הניתוח עצמו, או שמא בטיפול הטרום ניתוחי או בטיפול והמעקב שלאחר הניתוח?
- האם הניתוח בוצע במסגרת פרטית או במסגרת בתי החולים הציבוריים?
- נזקיו של המנותח כתוצאה מההתרשלות, וכיוצא בזה.
רשלנות רפואית בניתוח יכולה להתרחש כאשר הניתוח בוצע ללא התוויה רפואית מספקת; או מבלי שבוצעו כל הבדיקות המקדימות ההכרחיות קודם לניתוח (בדיקות הדמיה וכו'); ביצוע הניתוח בצורה רשלנית מבלי שבוצע בטכניקה המקובלת או עם אמצעי העזר וההדמיה הנחוצים; השארת גופים זרים וכלי ניתוח בגוף המטופל בתום הניתוח; מעקב רשלני אחרי מצבו של המטופל לאחר הניתוח ואי גילוי בזמן של סיבוכים כמו דימומים באזור הניתוח; ניקוב של איברים הסמוכים לאיזור הניתוח (למשל ניקוב מעי בניתוח בטן הגורם למעבר של תכולת המעי אל חלל הבטן); אי גילוי זיהומים באשפוז ועוד ועוד.
יש להדגיש כי לא כל סיבוך בניתוח הוא רשלנות. כל פרוצדורה רפואית כרוכה בסיכונים ובודאי ניתוח שהוא פרוצדורה פולשנית, כרוכה בסיכונים אף בידי המנתח הטוב ביותר והמנוסה ביותר.
בכל מקרה בו פונים אלינו אנחנו מתייעצים עם טובי המומחים הרפואיים, לעיתים עם מומחים מחו"ל, אשר בודקים כל מקרה לגופו ולעתים חוות דעתם היא כי אין רשלנות, אלא התוצאה הלא טובה של הניתוח הוא סיבוך ידוע ומוכר והרופאים פעלו כשורה.
לחץ כאן עבור דוגמאות של מקרי רשלנות רפואית בניתוח המטופלים במשרדנו.
הסכמה מדעת לניתוח
היבט נוסף של רשלנות רפואית בניתוח כרוכה בסוגיית ההסכמה מדעת (קישור למאמר) לניתוח. ככלל הסכמת מטופל לטיפול רפואי יכולה להינתן בכתב, בעל פה או על ידי התנהגות, אך חוק זכויות החולה קובע כי במקרים של טיפולים רפואיים מורכבים ובעלי סיכונים וסיבוכים אפשריים רבים יותר כמו ניתוח, דרושה הסכמה מפורשת של המטופל בכתב בלבד, שבפועל נעשית באמצעות חתימה על טופס הסכמה לניתוח, וכן טופס הסכמה להרדמה. טופס ההסכמה אמור לכלול תמצית של ההסבר שניתן למנותח וכיום נהוגים טופסי הסכמה "ייעודיים" כמעט לכל פרוצדורה ניתוחית. במקרה כזה הטופס מפרט את כל הסיבוכים העיקריים העלולים להיגרם מהניתוח בפרוט רב.
ואולם, עצם החתימה מצד המנותח על טופסי ההסכמה אינה חזות הכל, אלא היא חייבת להיעשות אך ורק אחרי שהמטופל הבין את ההסברים שניתנו לו על הניתוח אותו הוא עומד לעבור, על הסיכונים והסיבוכים הצפויים, חלופות אפשריות לטיפול מלבד הניתוח, וכן רק אחרי שהמטופל קיבל תשובות מלאות לשאלותיו לגבי הניתוח שהוצע לו.
ניתוח אלקטיבי
הסכמתו המודעת של המטופל לניתוח אותו הוא צפוי לעבור מקבלת חשיבות רבה יותר כאשר מדובר בניתוח אלקטיבי, כלומר ניתוח שאינו דחוף, ניתוח מתוכנן שנקבע מראש ולא ניתוח אותו נאלצים לבצע במהירות במקרה חירום רפואי בו נשקפת למטופל סכנה לחייו או סכנה חמורה אחרת. מרבית הניתוחים הם ניתוחים אלקטיביים וכיום אף נערכים ניתוחים אלקטיביים רבים במסגרת פרטית בהיקף הולך וגדל. בהגדרה זו נכללים גם ניתוחים קוסמטיים, ניתוחים להסרת משקפיים, לקיצור קיבה ועוד.
כאשר מדובר בניתוח אלקטיבי, ובייחוד אם מדובר בניתוח קוסמטי או שאינו נחוץ להצלת החיים קבעה הפסיקה כי רמת ההסבר שצריך הרופא לתת למטופל היא ברף הגבוה של הגילוי – הוא חייב ליתן גילוי רחב לגבי הסיכונים והסיבוכים הצפויים מהניתוח. למרות שבארץ אין חובה לגלות את נסיונו של הרופא לגבי ביצוע הניתוח הספציפי, נראה לנו ראוי לשאול את המנתח על נסיונו. כמו כן הומלץ בפסיקה כי הרופא יסביר למטופל על הניתוח הצפוי מבעוד מועד, זמן רב ככל האפשר קודם לניתוח. ההסבר צריך להתבצע ללא לחץ על המטופל וכשהמטופל נינוח וקשוב להסבר. ראוי גם שהמטופל לא יסכים לניתוח בחתימתו ישר במעמד ההסבר, אלא ייקח לעצמו את הזמן להפנים את ההסבר שניתן לו ואף יתייעץ עם קרוביו ואולי יפנה גם לקבל חוות דעת רפואית נוספת לגבי הניתוח שהוצע לו.
אם בכל זאת נתקלתם ברשלנות רפואית בניתוח, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו ונשמח לעזור.